Orvas
orvas vino

orvas _ logo
VRHUNSKO VINO - POSTUP "BRANKO ROGLIC"
Vlastita proizvodnja

Bora na licu.
Zuljevita ruka.
Znoj na celu.
I grozd na trsu.
Pogled uprt pema nebu
i molitva na usnama.
Kako bijaše na pocetku…

I. Ursic


… A od početka pa do današnjih dana loza se uzgaja na Pelješcu. Čovjek je ovdje zaljubljenik u lozu i morska prostranstva. Tu, na južnim, osunčanim padinama Pelješca, na padinama Postupa, raste sorta loze Plavac mali od koje je isključivo proizvedeno i vrhunsko vino sa zemljopisnim podrijetlom POSTUP “Branko Roglić” .

Položaj u neposrednoj blizini mora, na sunčanim brežuljcima smještenim na nadmorskoj visini do 150 m, uz fino šljunkovito tlo, pogoduje kvaliteti vina izraženih sortnih karakteristika te specifičnog mirisa i arome. Na takvim brežuljkastim položajima vinova loza je jače osvijetljena, prozračnija, manje izložena bolestima, zimskim smrzavicama, proljetnim mrazovima, magli i vlazi, a upravo ti čimbenici utječu na kvalitetu vina. Zemlja na južnoj strani Pelješca na staništu Postupa je škrta zemlja, daje manje grožđa, ali je ono zato bolje kakvoće. Niski uzgojni oblik, slobodan, bez armature, kratka rezidba i ručna obrada karakteristični su za Postup. Što su skladniji odnosi nadmorske visine, položaja, izloženosti i nagiba terena, uz ugodnu klimu i mikroklimu, to je vino kvalitetnije. Tako smo i dobili jako, puno, crno vino raskošnog bukea i arome, profinjena okusa te rubinskocrvene boje.

Obilježja položaja dolaze do izražaja u izvanrednoj aromi Plavca malog, te u bogatom i punom, lagano trpkastom okusu, koji ublažuje sadržaj šećera. Postup “Branko Roglić” jako je vino sa 13,6 vol.% alkohola, sa preko 30 g ekstrakta, skladno, harmonično i lako prepoznatljivo.

Pažljivo odabrano vino, ono koje biramo na osnovi hrane koju serviramo, doprinosi općem okusu i zadovoljstvu. jačina vina treba odgovarati jačini hrane, odnosno vino i hrana trebaju se međusobno nadopunjavati. Stoga Postup preporučujemo uz mnoga jela od tamnih mesa, uz jela od divljači, uz plavu ribu i pikantne sireve... Servirati rashlađeno na temperaturi od 16 do 18°C.

U zdravlje!